Platinum Ads
anep-enterprise anep-enterprise
Israk Mikraj

Friday

Mengatasi kenaikan Harga Minyak

Tolong baca sampai habis*.buah fikiran yg sangat baik*.mari kita renung

dan fikir fikirkan*kemudian kita lakukan.

Idea daripada orang-orang yang kerja kat PETRONAS - price control

Idea yang sangat menarik? Tapi adakah ianya berkesan?

Nampaknya menjelang tahun depan harga petrol akan menghampiri RM 3.00. Mahu supaya harga petrol turun? Kita perlukan satu tindakan bijak dan bersepadu.

Philip Hollsworth menawarkan idea bagus ini. Ianya LEBIH BERKESAN berbanding kempen jangan beli petrol pada hari tertentu' yang dilakukan pada April atau Mei lalu. Syarikat minyak hanya akan mentertawakan seba b merekatahu dengan tidak membeli petrol, kita akan

menyusahkan diri sendiri. Ia lebih menyusahkan pengguna sendiri berbanding penjual.

Tapi, tak kiralah dari siapa idea ini yang mencadangkan pelan yang benar-benar berkesan.Sila teruskan membaca dan ambillah bahagian

dalam rancangan ini.

Mengikut kenyataan dari negara-negara pengeluar minyak anggota OPEC harga seliter petrol adalah semurah 89 hingga 95 sen sahaja. Tetapi syarikat-syarikat pembekal minyaklah yang mengaut keuntungan besar dari situasi sekarang ini.

Kita sebagai pengguna perlukan tindakan agresif untuk 'mengajar' mereka bahawa PEMBELI juga ada kuasa untuk yang mengawal harga, bukan

penjual sahaja.

Dengan harga petrol yang naik begitu tinggi sekarang ini, kita pengguna perlu bertindak segera. Satu cara yang disarankan untuk menurunkan harga petrol ialah dengan memberikan tamparan 'market leader' industri berkenaan, iaitu dengan tidak membeli petrol dari penjual tertentu. Ini dapat kita lakukan tanpa menyusahkan diri kita sendiri.

Ideanya begini :-

Untuk sepanjang tahun ini, JANGAN beli petrol dari TIGA SYARIKAT MINYAK TERBESAR DIDUNIA iaitu

1) ESSO/MOBIL

2) SHELL

3) PROJET

Tiga syarikat gergasi inilah yang sebenarnya mengawal harga runcit petrol dan mengaut keuntungan untuk diri mereka sendiri.

Jika mereka tidak merasa penjualan petrol mereka menurun secara tiba-tiba sedangkan pesaing mereka akan terus maju, mereka akan mula menurunkan harga. Dan jika mereka berbuat demikian yang lain akan turut serta. Tetapi, untuk kaedah ini memberi kesan, kita kena memberitahu berjuta pembeli ESSO/MOBIL,SHELL dan PROJET.

Ia sangat mudah dilakukan. Saya akan terangkan disini caranya:-

Saya menghantar mesej ini kepada ramai orang.Jika setiap kita menghantar kepada sekurang2nya 10 orang atau lebih (30 x 10 = 300)? Dan 300 orang ini hantar kepada sekurang2nya 10 orang atau lebih (300 x 10 = 3,000)? dan seterusnya. Sebaik mesej ini sampai kepada generasi penerima yang ke 6, ia sebenarnya telah disebarkan kepada lebih TIGA JUTA pengguna petrol. Sekali lagi, apa yang perlu anda lakukan ialah :

1) Menghantar mesej ini kepada 10 orang atau lebih, itu saja.

2) Berhenti dengan serta merta membeli petrol dari ESSO/MOBIL, SHELL dan PROJET.

Itu sahaja.....

Berapa lama ia akan berlaku? Jika setiap kita menghantar email kepada 10 orang dalam satu hari, semua 3 JUTA orang akan dapat dihubungi dalam masa 8 hari sahaja.

Saya cabar anda, jangan sangka anda tiada kuasa, bertindak secara bersama. Ia pasti akan membuahkan hasil..

Jika anda terima sar ana n ini, sila sebarkan email ini.

TOLONG KEKALKAN KOMITMEN ANDA SEHINGGA MEREKA TURUNKAN HARGA DALAM LINGKUNGAN 80 SEN SELITER.

Mudah saja, anda cuma perlu....... ......

1. Forwardkan email ini kepada kawan-kawan dan kenalan,

2. Beli petrol dari PETRONAS , dan CALTEX sahaja .....jauhi diri anda dari stesyen petrol ESSO/MOBIL, SHELL dan PROJET.

1 comment:

sofea elydia said...

itu memang betul.lagi pun saya tak bersetuju ramai rakyat kita beli minyak dari stesen-stesen luar. sudah ada petronas kenapa perlu support pengedar minyak luar negara ? sedangkan kita tahu sumber ekonomi negara kita kebanyakannya datang dari petronas. cuba bayangkan sudah berapa banyak cawangan syarikat-syarikat petronas buka di persada antarabangsa.saham-saham mereka dan cukai-cukai luar yang mereka bayar itu lah yang membawa pendapatan tinggi kepada negara. kenapa rakyat tidak faham duit itu jugaklah yang kerajaan guna untuk menanggung pelbagai subsidi untuk rakyat.duit itu jugaklah diguna untuk membayar perbelanjaan membuat buku teks kepada pelajar-pelajar sekolah yang kini buku-buku teks semuanya pinjaman free. melalui tinjauan saya di laman sosial facebook dengan menggadakan poll,rata-rata rakyat kita bangga menyokong shell pada kebanyakannya.adakah mereka berbangga kerana tertipu dengan iklan mereka yang menggunakan nama brand ferrari ? yang pasti rakyat kita tidak paham sistem pengurusan negara.hal ini semua kerana kurangnya fakta dan hanya suka bersembang di kedai-kedai kopi.lihatlah sejarah,fahamilah dunia dalam mentadbirkan negara.buatlah perbandingan pro and contra antara negara kita dan negara luar ibarat hujan emas negeri orang,hujan batu negeri sendiri,lebih baik negeri sendiri.cadangan untuk mengurangkan penggunaan minyak pada syarikat terbesar dunia seperti shell,esso and mobil dan project merupakan langkah yang sesuai.

 
Blog@nEp$ter
Direka oleh (hanif575)