Platinum Ads
anep-enterprise anep-enterprise
Israk Mikraj

Thursday

Falsafah dan Adab Berdo'a

Assalamu’alaikum

Falsafah dan Adab Berdo'a

Hadis Nabi Muhammad s.a.w. riwayat Ibni Hibban, maksudnya:

Seiap pekerjaan atau urusan yang mempunyai kebaikan(penting) yang tidak dimulai padanya dengan menyebut Bismillahirrahmanir Rahim maka pekerjaan atau urusan itu akan pincang/tidak sempurna (terputus dari rahmat Allah SWT)

Adab Berdo’a adalah sepuluh (Ihya’ Ulumiddin jilid 2)

1. Waktu-waktu yang mulia dan tidak ditolak oleh Allah SWT. Hari Arafah, bulan Ramadhan, hari juma’at, waktu sahur.

2. Mengambil segala hal-keadaan yang mulia. Ketika bergerak tentera pada jalan Allah SWT (sabili’llah), ketika turun hujan, ketika dirikan solat-solat fardhu.

3. Mengangkatkan kedua tangan sehingga kelihatan putih kedua ketiaknya dan disapukan muka dengan kedua tangan pada akhir do’a.

4. Sederhanakan suara. Berdo’alah kepada TuhanMu dengan rendah dan suara jiwa.

5. Tidak memaksakan diri dengan susunan yang bersajak pada do’a

6. Merendahkan diri dan khusyu’ serta gemar dan takut kepada Allah SWT.

7. Menetapkan hati dengan mendo’a dan menyakini akan diterima serta membenarkan harapan pada do’a itu.

8. Bersungguh-sungguh pada mendo’a dan mengulang-ulanginya 3 kali.

9. Do’a itu dimulai dengan menyebutkan (berzikir) akan Allah ‘Azza wa Jalla. Maka janganlah dimulai dengan meminta.

10. Adab batin. Itulah yang pokok pada diterima do’a, yaitu: taubat, mengembalikan segala hak orang yang teraniaya dan menghadapkan jiwa raga kepada Allah ‘Azza wa Jalla dengan seluruh kemauan hati. Maka itulah sebab yang mendekatkan kepada diterima do’a.

Berdo’a adalah ibadat, dimana seseorang hamba mengadu dan memohon bantuan dan perkenan Allah SWT terhadap segala permasalahan dan hajat samada secara individu atau berjemaah.

Secara berjemaah, akan ada yang mengetuainya dan diaminkan oleh hadirin hadirat serta menepati adab berdo’a.

Majlis, kenduri kendara dan aktiviti riadah yang dibuka dengan berdo’a mestilah tidak ada acara kemaksiatan dan kemungkaran; nyanyian, pertandingan nyanyian/karaoke, muzik nyanyian, tari menari, dan persandingan serta bertepung tawar. Dimana manakah satus kehambaan sehingga sanggup berdo’a dan melakukan kemaksiatan dan kemungkaran tanpa rasa gerun akan kemurkaan Allah SWT.

Jauhilah kita daripada termasuk dalam golongan yang menjadikan berdo’a sebagai adat serta budaya sedangkan kita sedang berbicara dan memohon kehadrat Illahi. Berbicara dan memohon sesuatu keperluan/pertolongan daripada sesama kita atau orang atasan, kita bagitu menjaga tertib dan adab.

Kehidupan kita didunia yang fana ini akan dihitung oleh Allah SWT. Baik ‘amalan kita maka baik berganda-ganda balasan. Buruk dan mungkar ‘amalan kita maka celakalah kesudahannya; diseksa dikubur dan dihumbankan ke neraka jahanam di alam akhirat.

wassalam

No comments:

 
Blog@nEp$ter
Direka oleh (hanif575)